Slovensky / Česky
Dôležité je podotknúť, že aj napriek tomu, že sme v receptoch používali zdraviu prospešné sladidlá, ani tie najzdravšie formy sladidiel v zvýšenom príjme nie sú pre organizmus žiaduce. A preto príjem a množstvo aj doma pripravených sladkostí je potrebné kontrolovať. Ako sladidlá sme používali: med, trstinový cukor – nerafinovaný, javorový sirup, datle.
Med
Med má mnohé priaznivé účinky, napríklad antibakteriálne a protizápalové, zabraňuje šíreniu baktérií pri ochoreniach horných dýchacích ciest a posilňuje centrálnu nervovú sústavu. Vďaka obsahu enzýmov podporuje trávenie, blahodarne pôsobí na žalúdok, pomáha pri detoxikácii, zlepšuje spánok, podporuje činnosť srdca i psychiku, pomáha
pri bolestiach hlavy a má protirakovinové účinky. Zvyšuje schopnosť organizmu odbúravať škodlivé látky a je zdrojom hneď využiteľnej energie.
V mede sa nachádza aj veľké množstvo minerálov. Okrem selénu sú v ňom prakticky všetky stopové prvky nachádzajúce sa bežne v prírode. Medzi najdôležitejšie patrí draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo. Aj napriek tomu, že má vysoký glykemický index, má obrovské množstvo vitamínov a minerálov, preto ako sladidlo vrelo odporúčame. Najlepšie od slovenského a lokálneho spracovateľa medu.
Trstinový cukor – nerafinovaný
Výhodou trstinového cukru je obsah minerálov železa a vápnika.
Hlavne pre využitie zostatkových prírodných látok, ktoré u rafinovaného bieleho cukru nenájdeme. Preto je nerafinovaný trstinový cukor vhodnou alternatívou. Chemickou úpravou a rafináciou totiž dochádza k ich zničeniu.
Javorový sirup
Vyrába sa z miazgy javora a je vyrobený bez akýchkoľvek prímesí, farbív, stabilizátorov a bez pridaného cukru, preto je dobré preštudovať si aj zloženie daného výrobku. Nájdete v ňom vitamín B, vápnik, železo a stopové množstvá ďalších minerálov, predovšetkým zinku a
mangánu. Oba minerály sú dôležité pre správne fungovanie imunitného systému – zinok pomáha pri tvorbe bielych krviniek, v mangáne sú zas enzýmy pre tvorbu energie.
Datle
Vo viacerých receptoch boli použité sušené datle. Po rozmixovaní vytvoria
perfektnú krémovú konzistenciu vhodnú na rôzne bonbóny a polevy. Majú vysoký obsah vitamínov a minerálov. Vrelo odporúčame aj pri problémoch so zápchou prípadne ako uspávací prostriedok. Obsahujú totiž vyššie množstvo tryptofanu – aminokyseliny, ktorá sa v tele premieňa na serotonín a ten následne na neurohormón melatonin, ktorý podporuje navodenie spánku.
Prajem všetkým dobrú chuť a veľa detskej tvorivosti pri príprave našich receptov.
Katarína Paulišinová, detská certifikovaná výživová poradkyňa